Mi lett volna, ha....

2009.08.29. 21:39

Épp a Jézus Krisztus szupersztár 1973-as filmesített változatát nézem...Érdekessége a dolognak, hogy Júdást nem gonosznak állítja be, aki egy pár ezüstért keresztbe húzta a világ megváltásának amúgy precízen kidolgozott tervét, hanem bemutatja az ő álláspontját. Hogy ő is a legjobbat akarta a népének, ugyanis a rómaiak nem engedték volna nagyon elharapózni ezt a kereszténység mizériát ott. Úgy látta jónak, ha az árulásával még most véget vet ennek, még mielőtt az egész népe szenvedne miatta. Szégyen, nem szégyen, nem nagyon vagyok tisztában a Biblia írásaival, nem tudom, hogy ez ott is így vagyon-e megírva vala, vagy ez csak a filmipar átértelmezése. Mindenesetre Júdásról az a kialakult kép, hogy ha ő nem köp bele a levesbe, akkor most nem itt járna a világ, ahol jár. Na már most, tegyük fel, hogy Júdás elesik a cipőfűzőjében, és beveri a fejét egy szökőkút szélébe, és ezért kómába esik...katéterrel táplálják, soha nem fog felébredni, így nem is tud számításokat keresztülhúzni. Szabad a pálya Jézus előtt, hogy elhozza az aranykort. Felmerül bennem a kérdés, hogy mikor kezdte volna el a rómaikat is idegesíteni, hogy pár paraszt el kezd viszályt szítani a provinciájukban. Lehet ha nincs Júdás, akkor majd jön egy római katona egy fél év múlva, és nyakonvágja, vagy börtönbe vetik, és akkor fuccs. Vagy mi lett volna, ha a még valószinűleg fennmaradó 60-70 évben nem jut el Kanadáig, vagy Új-Zélandig, hogy az egész világot megváltsa? Akkor kire fogtuk volna hogy szart vág a kerék? Vagy ha nem hal meg, akkor mi lenne ma a keresztény egyházzal, ami tulajdonképpen ennek az eseménynek a hatására vált ketté a zsidó hittől? Mi lenne ma a templomok tetején? Milyen ürüggyel tartották volna a népet butaságban a középkor alatt? Milyen jogcímen vezették volna egymásnak emberek százezreit Isten nevében?

Nos, ezekre a kérdésekre nem tudhatjuk a választ...bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy a történelem pennája akkor sem írt volna másképp, ha Júdást nem tanítja meg az anyukája cipőt kötni ;) A keresztény egyháznak sosem esett nehezére ürügyet találni Ezzel az egész szösszenettel nem Jézust munkásságát, életét bírálom, távol álljon tőlem. Úgy gondolom nem ilyen szar világban élnénk, ha csak a templomba járó emberek fele az Ő tanításai szerint élne. A keresztény egyházat annál inkább.

Mindenki nézze meg a rockopera filmesített 1973-as verzióját :) már 100x láttam, de megunhatatlan!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetseghangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr291347259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása