Hosszú vonatozásom volt ma....nem volt jó a fülesem, szóval volt időm gondolkodni. Gondolkodni, és fantáziálni....aztán egyszer csak elszabadult a fantáziám, és egy különös figura bőrében találtam magam...

"A rakparton egy idős férfi üldögélt. Merengve nézte a Dunát, ahogy lassan hömpölygött, mintha fittyethányna a rohanó városra, az emberekre, a szmogra, az időre. Ugyan ez a Duna folyt itt 40 évvel ezelőtt is....csak valahogy akkor még a város nem így nézett ki körülötte. Bár ez a Dunát cseppet sem zavarta. Lehet hogy Ő csinálta jól....mármint hogy nem törődött a "változó világgal". A férfi szája szélén odafagyott mosollyal nézte a vizet....szabad volt. Nem volt családja, akivel törődnie kellett volna, nem volt munkája, ami miatt rettegnie kellene, nem volt háza, amit elvehetnek a feje fölül. De volt büszkesége...tartása, és jókora élettapasztalata. Hajléktalan volt. Aki ránézett, kinevette külseje miatt. Aki ismerte tisztelte, és szerette belső értékeiért. 40 éve még ez utóbbiakból volt több, de mára már valahogy a világ olyan hideg lett és személytelen. Sehol egy megértő szempár, vagy egy együttérző tekintet. A fiatalokról meg volt a véleménye..mikor ő fiatal volt, még értéknek számított az erkölcs, az udvariassák, az egyenessék, tisztelet, a jobbra való törekvés...mi maradt ebből mára...semmi. Nem hogy más értékek lettek fontosak, mert azt még fel lehet dolgozni....kihaltak az értékek. Az ember nem attól több az állattól, hogy képes atombombákat dobálni, meg tűzesőt zúdítani saját fajtájára, hanem hogy egy összetett gépezet rejlik a koponyájában, és hogy a testében lakozik egy különleges jelenség, amit csak úgy hívunk, lélek. Ő büszke volt arra a kincsre, amit a fejében hordozott....és arra, amilyen ember volt...a gondolataira, amik azzá tették aki. 20 év az utcán rengeteg idő....gondolkodni dolgokról bőven volt ideje. Sikeres emberré válhatott volna, de nem adta meg magát a világ egyre kiábrándítóbb változásainak, inkább úgy döntött, eldobja az anyagi jólétet, cserébe megtartja a büszkeségét és a tartását, emberi mivoltát. Koldulni nem koldult volna soha...a régi ismerősök, akik nem szégyellték őt kinézete ellenére sem, mindig segítették annyival, amennyivel kellett. Cserében sokszor adott nekik tanácsot, vagy beszélgettek egy jót egy pohár forralt bor mellett. Beszélgettek dolgokról, amikről egyre kevesebb szó esett. Amik kezdtek feledésbe merülni. Olyan dimenziókról, melyeket csak az talált meg, aki igazán kereste.
Ahogy ült a rakparton, a város rohant körülöttük....csak ők voltak ott belefagyva az időbe, ő és a Duna. Ébren álmodott. Kusza szakállára odafagyott lehellete...fázott. Vannak dolgok, ami ellen felvértezheti magát az ember, de a hideget nem tudta megszokni ennyi idő elteltével sem. Egy kóborkutya ballagott el mellette. Zsebéből kenyérhéjat vett elő, és a kutya felé nyújtotta. Közben tekintetét mélyen az állatéba fúrta. A kutya odaoldalgott hozzá, majd kivette a férfi kezéből a kenyeret..tekintetük még mindig nem szakadt el. A kutya megnyalogatta a férfi kezét, majd az megpaskolta a fejét. A kutya elment, szájában a zsákmánnyal. A férfi szomorú mosolylal nézett utána. Bár ő is kutya lenne....legalább nem fázna télen. De nem, ő embernek született...a teremtés koronájának! A földre köpött...Az emberi faj mint olyan, már elérte a tetőpontot...sőt már át is billent azon. Ahogy egyik generáció után jön a másik, egyre jobban kezd az ember ösztönlénnyé válni....oda a magasztos gondolatok kora, az erényeké, az erkölcsé. Pina legyen, fasz, meg pálinka egy kis marihuánával fűszerezve, aztán a Föld maga lesz a Paradicsom....hát nem érdekes? Az ember azt hitte legyőzheti a természetet...mikor az  a féregből embert alkotott több millió év alatt, aztán az ember ezt hogyan hálálta meg? Rossz gyermekké vált, aki az anyja ellen fordul. Bár sokat tűrt az anya, most úgy döntött, legjobb teremtményét, akit a féregből alkotott, újra féreggé változtatja. Mit szólnának az ókori görög filozófusok, ha ezt látnák? Mit szólnának  Rousseau-ék? Mit szólnának a Pilvaxosok? Mit szólnának, ha látnák, az emberi értelem parazsa már alig pislákol? Forognának a sírjukban.
Szeretett volna kutya lenni...Mi kell egy kutyának, hogy boldog legyen?  Egy kis étel, víz, egy talpalatnyi hely, ahol álomra hajthatja a fejét, meg hogy ne rugjanak bele az utcán. Nehéz lehet vajon ezeket az igényeket kielégíteni? Nem tudhatta, hisz sosem volt még kutya. De ember az volt valaha, már a szó társadalmilag elismert értelmében, volt háza, munkája, céljai....célok...hmm...a célok miatt lett az emberiség ilyen nagy és erős faj. Egy állatnak nincsenek céljai..eszik iiszik alszik szaporodik. Ebből a körforgásból áll az élete. De ez az embernek nem volt elég. Elkezdett maga elé célokat lefektetni, amik motiválták, és változásra, fejlődésre készettték. Újabb és újabb elvárásokat állított magával szemben, amelyeknek ha megfelelt, akkor nagyon örült, és kitűzött magának egy másikat. Mik manapság egy ember céljai a faj és létfentartás mellett? Karrier, autó, ház, családi boldogság....tv pc stb stb..amíg ezt nem éri el a hülye ember, addig nem boldog. Ha eléri, és már nincs miért tovább a mókuskerékben szaladgálni, akkor lesz csak ideje elgondolkodni kicsit. Min is? Azon, hogy amiért egész életében dolgozott, az mind nem számít. Vett egy vadonat új autót....miért is veszünk autót? Hogy eljussunk A-ból B-be. Az A-ból B-be eljutás viszont egy olyan igény,a mit az ember önmagának támasztott. Tv....mindenki nézi a tv-ben más életét, a celebeket, a sztárokat...mert mindenki annyira üres, hogy az már fáj....fáj neki is, ezért nézi más életét, hogy legalább az illúziója meglegyen arról, milyen is élni valójában.
Ő ezt nem akarta...ezért lett belőle fedélnélküli...Mindenki sajnálta, vagy megvetette...és közben ő is sajnált, és megvetett mindenkit. Az emberek többsége az emberiség által felépített börtönben éli le az "életét". Ő pedig a saját gondolatai áltel felépítettben fog meghalni.....Arcán egy könnycsepp gurult végig, majd a flakon után nyúlt, és ivott. Az alkohol melegséggel töltötte el a testét, és kiszakította gondolatai kínzókamrájából. Feltápászkodott, összehúzta kopottas kabátját, majd botjára támaszkodva útnakindult....hogy hova ment? Nem számított, hisz úgy sem volt hely, amire azt mondhatta volna, "itthon vagyok"...."

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetseghangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr891523713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SuperSanyi 2009.11.17. 14:03:08

Egy csöves mindig csak csöves marad és soha nem azért válik azzá mert meg akarja őrizni a büszkeségét. Azt lehet máshogy is. Valamint nem nevezném őket embernek... Az ember dolgozik.
A TV azért kell, hogy tudjál meccset nézni meg pornót ha elromlott a géped. Az autót meg úgy mondod mintha neked nem lenne, még akkor is ha nem a legújabb :D.
Az a "mai fiatalok" duma meg azért gáz mert őket meg azok nevelték fel akik ezt nyomják. Nekem szerintem teljesen normális értékrendem van. Akinek meg nincs az meg köcsög marad amíg él és előbb vagy utóbb úgyis kipusztul a fajtájuk.

SuperSanyi 2009.11.17. 14:06:28

Jah igen és még annyit, hogy milyen érdekes, hogy mi Petivel ezalatt durva nőket nézegettünk gépen, bulizásról és csajozásról értekeztünk. Illetve jól kiröhögtük azokat akik suna közelébe sem jutnak mégis úgy válogatnak mint zsidó az üress boltban.

Pinczes.Laszlo 2009.11.17. 14:11:31

@SuperSanyi: nem úgy néz ki hogy bárkinek is lejött volna, de a csöves itt a magát a világban otthon nem érző ember metaforája akart lenni, a meccsre meg a faszom se kíváncsi, a csöveseket úgy isten igazából nem ismerem, a köcsögökből meg egyre több van. A te nagyapád még dolgozott, a te szüleid még dolgoztak, de ezen kívül elfelejtették átadni az értékeket a mi és az alattunk lévő korosztálynak, akik így azt gondolván, ezek nem is léteznek, teljes mértékben haszontalan tagjai a társadalomnak. Jah...lehet hogy van aki átadta az értékeket, csak vett mellé egy tv-t ami meg kiölte azokat. Ennyi.

SuperSanyi 2009.11.17. 14:22:12

@Pinczes.Laszlo: Nem tudom de szeritnem téged se hagytak annyit tv-zni meg engem sem, hogy ilyesmi előfordulhasson.
Azokkal van a baj aki zsebpénzt kapnak meg az ölükbe hullik minden fos, iPhone, meg apa bömbije meg nem is veszek fel csak D&G ruhát meg satöbb. Ezért is hülyeség szerintem, hogy már nem kell katonának lenni a férfiaknak. Lehet köpködni, meg átkozni de ha értelmesebben lenne csinálva kurvahasznos lenne. Mert ha az apja nem adott át bizonyos dolgokat akkor majd a főtörzstől megkapja.
De engem is hihetetlenül aggaszt ez a dolog. Még a BME-n is vannak kétségbeejtő alakok... Rossz belegondolni mi mehet egy Corvinuson...
Mindenesetre nem akarom egy olyan környezetbe nevelni a gyermekemet, ahol egy fiú is hord rózsaszínt és társadalmilag elfogadott a buzisnak lenni...

Pinczes.Laszlo 2009.11.17. 14:24:49

@SuperSanyi: hát...nem is magunkat kritizáltam ezzel, gondolhatod:D

SuperSanyi 2009.11.17. 14:38:31

@Pinczes.Laszlo: A rajság világában élve egyre nehezebb normális embernek lenni.

player.ben · http://thoughtofamentat.blog.com/ 2009.11.17. 15:43:29

Átkozottul jó lett ez a post, nem hiszem hogy sokat tévedek ha ezt mondom, ez az eddigi egyik legjobb.
Egyetlen egy gondolatot akartam hozzáfűzni, de azt meg egyszerűen nem voltam képes úgy szavakba önteni, hogy az ne legyen zavaros, meg egész is legyen, úgyhogy azt majd inkább személyesen megvitatjuk. ;D

ZombiE 2009.11.17. 19:56:50

Hát xtem nem feltétlenül kell iylen borúsan látni a világot, sem az újgazdagok, sem a fiatalok szempontjából, szarrágó hatalommániások mindig voltak, pl a középkori kóbor"lovagok" ök sem azok a mintapéldányok voltak, loptak és gyilkoltak, ezért kellet öket kiküldeni egy kis sivatagi mókára..Vagy magyarországon is volt bárói réteg akik szartak mindenre, csak az elnyalizott kikönyörgött területadományok voltak a cél, épp mint ma a sok támogatás vagy a segíííjj, és mindig voltak iylen szarrágó kölkök, de ez idövel majd kiforrja magát, mint a jó cefre, abból is miylen jó pálinka lesz a végén, a különbség talán az, h akkor még nem volt májvip, iwiw, ahol a sok semmirekellő nagyvilág elött mutogatja magát,és igy jobban szembeötlő, az a lényeg h mindneki a saját portája elött sepregessen, azt rendezgesse, meg még az a lényeg, hogy a tyúk elött legyen víz, meg ne legyen befagyva!

Pinczes.Laszlo 2009.11.17. 23:25:24

@ZombiE: Hmmm...ebben igazad van, hogy ebben a kibebaszott marketing világban eltt divat, hogy már a szarból is pálinkát akarunk főzni :) tnx a kommentet :)

SuperSanyi 2009.11.18. 13:14:27

@ZombiE: Ezek szerintem a sok rajt meg pujárót meg cukibiccset is ki kellene küldeni egy kis sivatagi hókamókára Afganisztánba... :D
süti beállítások módosítása