Hatalom...

2009.12.16. 21:54

A hatalom felelősséggel jár.  Nagy dolgokra képes ha rátermett aki birtokolja, ugyanakkor pusztítást hagy maga után, ha illetéktelen kezekbe kerül. A sors iróniája, hogy azoknak az átlagos javaknak az egyike ez, amelyet  bárki megszerezhet. Illetve hát fogalmazzunk úgy, hogy az aki sóvárog utána, és meg akarja szerezni, az sohasem fog tudni bánni vele, még ha megszerzi is ugyan. Olyan ez, mint a végső fegyver, amivel az ember előtt megszünik minden akadály. Bárki megszerezheti, de a használatához megfelelő bölcsesség szükségeltetik. Így aki csak azért szerzi meg ezt a fegyvert, hogy tűzbe borítsa vele a világot, annak a kezében nem lesz más mint egy egyszerű fegyver...nem fog működni.

Az egyik Manowar számban ez áll: With dreams to be a king, first one should be a man! Mit jelent ez....ahhoz, hogy valaki király lehessen, előbb férfinak kell lennie. Nem tudom, ezzel pontosan mire céloztak, de én úgy értelmezem, hogy nem a koronától lesz nagy egy birodalom, hanem attól az embertől aki a fején viseli. Ha egyik nap kiválasztanának egy parasztot, és a fejére raknák a koronát, effektíve minden hatalmat megkapna, képes lenne ugyanarra, mint az az ember, aki egész életében azt tanulta, hogyon is lehet ezt a hatalmat jól felhasználni? Az a paraszt a trónon, koronával a fején is csak egy paraszt marad. Konklúzió...a hatalom eszköz...de nem tudja mindenki használni. Aki keresi, megtalálja...de használni nem tudja...aki használni is tudja, az nem keresi...az eszköz keresi meg őt.

Szerintem három kategória létezik a hatalom birtoklásával kapcsolatban. Lássuk ezeket sarkítva: van az őrült tudós, aki hajkurásza a hatalmat, célja a világ elpusztítása. Van az óriás bébi, aki nincs tisztában vele, milyen erő  birtokában van, és nem gonoszságból tiporja el az emberek házait...ő csak jót akar. A harmadik kategória az, aki sohasem kereste a hatalmat...de még is elérte. Viszont elég bölcs ahhoz, hogy ne használja, ha nem muszáj. A vadász bizonyítani akar ...minden vadat lelő, hogy mások számára egyértelművé tegye, ő a legjobb. A druida ezzel szemben beéri a tudattal, hogy bármelyik állatot elpusztíthatná, ha akarná. Viszont tudja azt, hogy ezt senkinek nem kell bizonyítania. Így míg a vadász halált és szenvedést hoz magával, miközben a lelkében üresség van, a druida nyugalmat és egyensúlyt teremt maga körül.

Elemezzük ki a kategóriókat...
1.őrült tudós. A hatalom irányításához bölcsesség kell, nem intelligencia. Ha valaki nem vigyáz, és hatalmat szerez illetéktelenül, könnyen elemésztheti őt. Miért akar valaki a világ ura lenni? Mikor nem is ismeri a világot. Hogyan is ismerhetné a világot, ha önmagát sem ismeri?  És itt van a kulcs...a hatalom kulcsa önmagunkban rejlik. Önmagunk megismerése sokszor talán nem is olyan könnyű feladat, mint ahogy látszik. Pedig amíg önmagát félreismeri az ember, addig félreismeri a barátait is...más embereket, az egész világot. Ily módon aki olyan dologra akar szert tenni, amit nem ismer, az elég nagy fába vágja a fejszéjét. És gyakra nem jár sikerrel. Mivel mocsarakon kell átvágnia úgy, hogy nem ismeri a járást, hegyeken mászik keresztül, holott ki is kerülhetné őket, óceánokat úszik át, mikor vizen járhatna. És mire az út végére ér, talán meg ismeri önmagát...és rájön, hogy a világ elpusztításának semmi értelme.
2. óriásbébi: Az óriások között egy a sok kötül...de az emberek között ő a Legnagyobb! Ez hatalmat ad neki. Viszont ő nincs tisztában ezzel. A paraszt meg a korona...amit az előbb írtam. Ha megölel valakit, annak vége. Ha szaladni kezd, falak omlanak le. Az erejét pusztításra használja. De szándékosan? Nem...csak nincs tisztában azzal, hogy mit birtokol. Szeretetből pusztít. Előtte az az út áll, hogy meg kell tanulnia bánni azzal a hatalommal, amit ugyan nem kért, de megkapott.
3. Druida:Ismeri önmagát. A hatalom találta meg őt....miért pont őt? Mert a hatalom szeret belátó ember kezeiben lenni. Nem kell fitogtatnia az erejét...a lényeg, hogy tisztában van a képességeivel, és éppen ezért tud koncnentrálni önmagára, és a feladataira. Míg az őrült tudós mindenkinek be akarja bizonyítani, hogy ő a leghatalmasabb a világon, olyan dologra fecsérli el az energiáját, amire semmi szükség. Csak az önbizalomhiányban küszködőeknek kell bizonyítaniuk...A fiatal vadász hiába emel fel 2 nyulat diadalittasan a tábortűznél. A druida csak mosolyog rajta...Ha a vadász kigúnyolja, miszerint ő nem képes ugyanerre, a druida legugol a fűbe, és a bokrok rejtekéből 15 nyúl fut oda a kezéhez. Erre a vadász szava elakad..."Dehát akkor miért nem teríted le őket?" -kérdezi. "Mert nem kell senkinek bizonyítanom, hogy meg tudom csinálni."-érkezett a válasz.
 

A 3. világháború kb abból állna, hogy az egyik elnök megnyom egy gombot a Fehérházban, a másik meg egyet a Kremlben. Aztán az édes radioaktivitás mindenkit elpusztítana a Földön. A hatalom nem abból áll, hogy megnyomjuk a gombot....a hatalom abból áll, hogy van egy gombunk, amit nem nyomunk meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetseghangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr871603256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Svenson 2009.12.17. 02:04:49

na itt most sok dolog lett egy órán belül ránk zúdítva....:D (titokban megnyomtam a gombot:$)

SuperSanyi 2009.12.18. 13:55:22

Neh szerintem ebbe a 3. világháborúba most ne menjünk bele mert jelenleg is több ország áll egymással háborúban mint a második világháborúban. Illetve ez nem két ország között fog lezajlani.
De ha mondjuk igen akkor is úgy kezdődne, hogy valaki egy hét alatt lerohanná a franciákat :D. A nukleáris rakétákról meg csak annyit, hogy mind az orosz mind az amerikai rakéta elhárítópajzs olyan jól fejlett, hogy a bombáknak csak igen kicsi százaléka robbanna a felszínen. A javát leszednék a légkörön kívül, egy másik nagy részét a magas légkörben, a többit meg a néhány ezer méteren. Szóval a sugárzás igen csekély mértékű lenne, mivel ott nincsenek indukálható részecskék. De az informatikai hálózatunk biztosan tönkremenne. Nem lenne több WoW és az összes kocka az utcákra vonulna és akkora tüntetések lennének amiket a világ soha nem látott... az lenne a durva.

A hatalomhoz meg nem szeretnék hozzászólni mert most nem jut eszembe semmi értelmes.

Pinczes.Laszlo 2009.12.18. 15:28:28

@SuperSanyi: hát...nem értek a háborúhoz, inkább béke párti vagyok :D Szóval bocs ha ilyen nagyon 3-adkézből kapott öszeesküvéselméletekkel bombáztalak titeket, de csak szemléltető eszköz volt az egész, a lényeg szerintem átjött. Lerohannák a franciákat, nálunk meg egy nyugdíjas puccs után kitörne a kommunizmus, és elhatárolódnánk egész Európától, de még magunktól is. Aztán miután senki nem szólna bele végre 1000 év után, hogy mit csinálunk, nyugodtan kiírthatnánk egymást, hiszen az erre való vágy a génjeinkben van :D

Svenson 2009.12.20. 01:23:49

én asszem már kifejtettem bőven a véleményem. kezdem úgy érezni hogy nem maga a blog teszi ilyen jóvá a dolgot hanem a kommentek.

SuperSanyi 2009.12.24. 12:17:02

@Pinczes.Laszlo: Ez a baj ezekkel a harmadkézből kapott összeesküvés elméletekkel. Körül belül ilyen davincsikód szintűek.
Szerintem most akármi történhetne mindenképp jobboldali dominancia fog következni. :D
A nyugdíjasoknak meg szerintem az a baja, hogy néha túllépik a hatásköröket. Nem arról van szó, hogy mi nem, hanem arról, hogy mi egyre kevésbé, ők pedig egyre jobban.

Pinczes.Laszlo 2009.12.24. 14:08:34

@SuperSanyi: Hát...a dávincsikódot azt sajnos, vagy szerencsére nem láttam :D A nyugdíjasok meg nagyon ajnározzák a kommunizmust....kummonizmost...ők így mondják, szal biztos nem nemzetszocializmust építenének ki...:D De Nézzük a jó oldalát...ilyen átlagéletkorokkal egy nyugdíjasok által kiépített karhatalom nem tartana tovább 2-3 évnél xD
süti beállítások módosítása