Séta

2010.02.05. 22:53

Este van...sötét. Tanulnom kell! Lassan követik egymást az oldalak. Az eszem nem a tananyagon jár, mint ahogyan az elmúlt félévben akárhányszor leültem tanulni. Kavarognak a gondolatok, lüktetnek az erek. Miért? Nem tudom, nem én akarom így már jó ideje. Kérdések születnek, majd válaszok...majd újabb kérdések, és válaszok. Minden olyan gyorsan történik...mindig rohanok. Rohantok! Főiskolára, rohanok az irodába, rohanok a kocsmába...miért? Közben nem látok semmit, és senkit magam körül...csak én vagyok. De ugyanakkor magamat sem látom.

Friss levegőre van szükségem....

Lemegyek...alig felöltözve kilépek a liftből, cigire gyújtok. A hideg belémcsíp. Milyen hideg? Ez hideg? Inkább úgy döntök, hogy nem fázok. Lassan lépkedek, elindulok valamerre. Merre? Nem mindegy? Végre 10 perc magány, és nyugalom, amire már oylan rég várok. Nincs miért sietnem...egyik lábamat rakom a másik után, teknősbékákat meghazuttoló sebességgel. És csak élvezem a hideget...a havat, a környezetemet. Mindent szépen megfigyelek...pont addig, amíg érdekel. Közben kavarognak bennem a gondolatok. Szépen kinyitom a szemem...és meglátom magam. Mit látunk a világból, mikor magunkat sem látjuk? Előbb bontsd le magad, hisz ki épített fel? A szülők...a társadalom...a környezet. Le vele! És ha lebontottad a falakat, akkor végre elkezdheted felépíteni önmagad. Nem lesz könnyű, talán fájni fog. De hogyan ismerhetnéd a világot, ha önmagadat sem ismered? Miután felépítetted magad, a Saját szemeden keresztül fogsz meglátni egy egészen más világot. Lehet, hogy eddig mindenkit seggfejnek láttál, most viszont mindenkit szeretni fogsz. Talán még segítesz is másokon, akik rászorulnak. No nem önző célból, a mennyországba kerülés reményében, vagy lelkiismereted szavának csitításáért, hanem csak....mert ez így természetes. Talán belegondolsz abba, hogy amit mindeddig csináltál, annak semmi értelme. Hogy nincs értelme a pénzt üldözni egész éeltedben, mert a végén egyedül maradsz...nagyon egyedül. Neked akkor is lenne mit enned, lenne hol aludnod, ha nem sajnáltad volna másoktól...de ők már megfagytak...ők már nem lehetnek itt veled. Egyedül maradtál. Megfagytak a régi barátok egy aluljáróban, megfagyott a családod a hideg szeretetlenségtől. Megfagytál már te is....rég halott vagy.

Járok tovább...lassan haza érek...még mindig nincs kedvem tanulni. Inkább dolgoznék, vagy a barátaimmal lennék...vagy emberekkel, mindegy az is, ha ismeretlenek. Ma beszélgettem egy emberrel Debrecenben. Feketére volt fagyva mind két keze. Vettem neki 2 kiflit, meg egy kávét. Szeretek beszélgetni az olyan emberekkel mint ő. Illetve hát az olyan emberek mint ő, szeretnek beszélgetni velem. Mindig megtalálnak. Lehet, hogy azért, mert csak én látom őket. Ti látjátok? Vagy iylenkor azt hiszitek, a levegőnek beszélek, csak nem mertek megbántani? 100 forintomba került ennek az embernek a reggelije....talán ez volt neki még vacsorára is. Nem nagy ár nekem azért a tudatért, hogy a mai napja talán nem volt olyan pocsék, mint a tegnapi, meg a holnapi lesz. Talán többet jelentett neki a pénznél az, hogy nem köptem le, nem néztem le, hanem rámosolyogtam, és meghallgattam. Sokan elítélnétek, pedig ki tudja..nem tudhatom mit vétett az életben, de nincs is hozzá közöm.

Romboltok sokan, mikor építeni is lehetne. Na ezt is megrontotta az egyház...gondolhatjátok. Sőt, már volt aki meg is gyanúsított a kereszténység vádjával. Hát akkor most megnyugtatlak titeket, hogy nem. Nem látom értelmét  annak, hogy a társadalmi konvenciók lerombolt falára papok felhúzzanak egy templomot, és ráírják nagy arany betűkkel, hogy Isten. Ezt a falat én építem, egyedül, de nem csak magamnak. Nyugi, nem fogom az életemet azkézisben leélni, egy  fillér nélkül a hegyekben. Amiért megdolgozom, az jár. Szeretem a munkámat, és lesz még nekem sok pénzem is(tudom, hagyjam már magam az MPK zrt-mel, már a könyökötökön jön ki :D), de a pénz soha nem cél lesz, mindig csak következmény. És éppen ezért nem is fogom sajnálni a rászorulóktól, mint ahogyan eddig sem tettem.

Kulcs elő, haza értem. Most inkább felgyaloglok a nyolcadikra. Szépen komótosan, nem sietünk sehová. Te sietsz? Közben azon gondolkodom, hogy születni fog egy blog bejegyzés erről a kis sétáról...

A bejegyzés trackback címe:

https://sotetseghangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr461732990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SuperSanyi 2010.02.10. 13:08:54

Akivel te Debrecenben találkoztál az nem ember. Lehet, hogy az volt valamikor, de az ilyet nem szokás embernek nevezni. Biztos nem véletlenül jutott oda ahol van és ezt soha nem szabad elfelejteni ha egy ilyennek van dolgunk.
A rászorulóknak érdemes segíteni mert ők megérdemlik. De figyeld meg, hogy a csövesek több mint fele akkor se dolgozna ha lenne neki mit...
Az nem segítés, hogy adtál neki 2 kiflit meg egy kávét. Az tüneti kezelés. A problémát, hogy ő miért nem tud venni magának nem oldja meg.

Pinczes.Laszlo 2010.02.10. 18:47:40

De a tüneti kezelés is jobb, mint a semmilyen kezelés, legalábbis, nekem nem lett rosszabb attól, hogy neki, ha kicsivel is, de jobb lett. Persze a világot nem tudom megváltani, még az enyémet sem, nem hogy az övét, a nagy V-set meg pláne nem, dehát nem is ez a cél...ez egy gesztus, semmilyen hosszú távú célja nincs

SuperSanyi 2010.02.12. 19:07:16

A tüneti kezelés a lehető legrosszabb dolog amit tehetünk ilyen esetekben. Ez olyan mint mikor besöpörjük a szőnyeg alá a koszt. A drogosokat meg az alkeszokat elküldik valami elvonóra és olyankor nagyon szar nekik. De ha közben a terapeutától kapnának egy kis anyagot, hogy ne érezzék magukat szarul, akkor nem csináltunk semmit.
Az ilyen kóros munkakerülőket is be kellene utalni valami elvonóra, ahol dolgozhatnának napi 8 órát minden étkezéskor lebasznának eléjük valami kaját. Meleg helyen aludhatnának és tisztálkodhatnának.
Nem kell az ilyeneknek szart de adni, hogy gyorsabban süllyedjen a saját mocskába és hamarabb felismerje mennyire szánalmas. Ha nem akkor meg dögöljön éhen vagy fagyjon meg.

Pinczes.Laszlo 2010.02.12. 20:22:25

Igen...az a tolószékes, mozgássérült csaj az örsön, aki van vagy 25 éves(max), biztos ő is magának főzte a szart, egye is meg. Annyit tudok neked mondani Sanyi, hogy könnyedén mondasz ítéletet mások felett, mert még egyszer sem kellett éhesen lefeküdnöd aludni...igazán éhesen. És fogalmunk sincs, milyen az, amikor az ember el van keseredve, úgy igazán. És egy ilyen elkeseredett időszak könnyen oda vezethet, ahonnan már nincs visszaút. Persze az esetek zömében hibát követett el az, aki erre a sorsra jutott...egyszer elkövetett egy hibát, aminek a korrigálására már nincs lehetősége, de attól még nem muszáj arcon köpnünk. Ételt adni egy munkanélkülinek pedig nem ugyanaz, mint alkoholt adni egy alkoholistának. Az az ember, már ha akarna se tudna visszatérni a társadalomba, pláne hogy mire erre a szintre jutott már teljesen más lett az értékrendje. Én nem teszek mást, minthogy tiszteletben tartom azt, hogy az ő értékrendje más mint az enyém. Az sem feltétlenül rossz, csak más.

player.ben · http://thoughtofamentat.blog.com/ 2010.02.13. 03:06:14

@Pinczes.Laszlo: Azt hiszem, kezded magad túlságosan mélyre ásni magad a témában, ami nem feltétlenül jó. Persze ezt saját magadnak kell eldöntened, de vedd észre azt, hogy mi az, amin töröd magad.
Mert lehet hogy segíthetsz tíznek, húsznak, száznak, vagy akár ezernek is és ez egy remek dolog, de a saját értékeid és céljaid sosem helyezheted mások mögé, maximum mellé, és ezt ne feledd!
Én becsüllek és tisztellek azért, amiért ennyire nyíltan képes vagy olyanokért kiállni, akiket valóban nem ismersz, nem ismerhetsz, és más sem ismerhet igazán. De talán mielőtt azon kapod magad, hogy jómagad is kint fagyoskodsz önszántadból egy padon görnyedve, éhesen, csak hogy megérthesd mások értékrendjét és érzéseit, inkább nem ártana, ha tanulnál egy kis önzőséget.
Ugyan ez egy szélsőség, de mi más világíthatna rá jobban a tartalomra, mint a szélsőségek. Csak azt akarom ezzel mondani: törődj magaddal, hogy aztán másokkal is törődhess.

player.ben · http://thoughtofamentat.blog.com/ 2010.02.13. 03:10:13

@player.ben: A második magad nem kell, a harmadiknál képzeljetek oda egy neked-et a saját magad helyére, a negyedik pedig azt hiszem maradhat. :D
bocsi csak már késő van, illetve volt ^_^

Pinczes.Laszlo 2010.02.13. 12:04:51

@player.ben: "de vedd észre azt, hogy mi az, amin töröd magad"

Hát épp ezaz...hogy ezt "törésnek", áldozatnak hívod, pedig valójában ennek a megélése csak hozzáállás kérdése. Annak a kérdése, hogy mi fontos neked az életben. Valakit az kapcsol ki, az tölt el jó érzéssel, hogy wowozik, vagy olvas, netán sörözik, vagy teker egy cigit. Engem az, hogy segítek. Innentől nem áldozat nekem, még akkor sem, ha pár forintba belekerül. A blizzardnak többet kéne fizetnem ;) És most ki lehet ezt forgatni, hogy ÁHHÁÁ! tehát önző vagy Laci, nem is miattuk van ez az egész, hanem miattad! Nyilván azért csinálom ezt, mivel szeretem, tehát önző vagyok, de nyertes-nyertes kapcsolatba felesleges belekeverni az önzőséget. Még ha szerintetek vesztes-vesztes kapcsolat is...

Pinczes.Laszlo 2010.02.13. 12:13:15

@player.ben: Tanuljak önzőséget, hogy elforduljak olyan emberektől, akik számítanak rám? Szerintem ez az önzőség. Tanuljak önzőséget, hogy ne basszanak át azok, akik a barátomnak mondják magukat? Hmm...ez már szimpatikusabb, de ezt a leckét már megtanultam.
Tudod milyen téren kell önzőséget tanulnom? Azt kell megtanulnom, hogy elvegyem ami jár. Ami ezzel a segítős témával kapcsolatos, azt inkább elővigyázatosságnak nevezném, azaz hogy meg kell tanulnom kiszűrni a végletekig önző embereket az életemből, és ki kell dobni őket a kukába.

player.ben · http://thoughtofamentat.blog.com/ 2010.02.13. 14:45:23

@Pinczes.Laszlo: Jhaaj, kiforgatod a szavaimat, vagy csak rosszul értelmezed. A "töröd magad"-at nem rossz értelemben értettem, csak olyan szinten, hogy az amivel foglalkozol.
Azt mondom, hogy jó az amit csinálsz és megértem, csak ne vidd túlzásba.

SuperSanyi 2010.02.14. 11:12:41

@Pinczes.Laszlo: Jó ez a példa az 1000ből 1 típusú. Elég nagy szégyene az a mindenkori vezetésünknek, hogy ilyeneket kell látnunk... Maradjunk ennél akkor már (hátha mán' jó lesz) vajon miért van ott, ahol van ha ugyebár nem ő tehet róla? Ebben a pillanatban dől meg amit a nyugatinál szoktak énekelni az aluljáróban: "Jézus szeret téged is...", illetve amit a vidám vasárnapban szajkóznak. Lehetne még mondani, hogy milyen volt előző életében, ebben sem hiszünk igazán. Marad még az "ezt dobta a gép..." mindenki döntse el melyik a szimpatikus.
Akkor itt most megint jönne egy nagybetűs DE, ami után elismételném amit már 100szor elmondtam... DE most nem fogom, mivel felesleges szájtépés lenne. "egyszer elkövetett egy hibát" szerintem ez nem egy hiba szokott lenni. Hacsak nem úgy kezeljük az egy hibát pl, hogy elkezd inni vagy gépezni.

SuperSanyi 2010.02.14. 11:14:04

@Pinczes.Laszlo: Lacilacilaci!!! Ne legyél már erikszí! Kis túlzással minden második mondatot éssel kezdődik... :D

Pinczes.Laszlo 2010.02.14. 12:12:30

@SuperSanyi: Persze, ezt csak irigységből mondod, mert nekem 3 db 500 ft-os kaja jegy van a bukszámban, neked meg csak kettő, és irigy vagy arra, hogy én gazdag vagyok xD(csak tipp, nem tudhatom, hogy a tiédben 2 van-e, mondjuk hogy az enyémben már egy sincs, az biztos xD)

SuperSanyi 2010.02.15. 08:29:46

@Pinczes.Laszlo: De nem is baj, hogy nincs mert az enyémben szokott lenni és mint tudjuk az tök proli... :O
süti beállítások módosítása